vrijdag 9 augustus 2024

Pubers en studeren nr 7

 Augustus 24 nr. 7


Over pubers en studeren,
door opa de huiswerkhulp.


In mijn eerste verhaal had ik aangegeven dat ik me wilde verdiepen in de gedachtegang van een puber, om deze klus te klaren moest ik meer weten over de hersenen. Het ging mij om twee zaken...

Hoe maak ik de puber gelukkig?

Studeren, hoe doe je dat?


Het pad


Als je iets voor de eerste keer doet, bijvoorbeeld door het gras loopt, dan zal zich er nog geen pad vormen. Het is ook lastig om door het hoge gras te lopen. Als je dagelijks door hetzelfde gras loopt, krijg je een breed pad. Misschien gaan ze het pad verharden en wordt het een weg, met borden die de richting aangeven.


Zo werkt het ook in ons brein, als je iets voor de eerste keer doet, zal de vervoerder (synapsen), van jouw informatie, geen pad vormen. Wanneer je de informatie herhaalt en herhaalt, zal die ene vervoeder vriendjes opzoeken om de informatie gezamenlijk te vervoeren en zo kan er een verharde weg ontstaan. De informatie zal zich nestelen en kun je oproepen, wanneer jij dat nodig hebt.


Het is heel interessant

en goed om te weten hoe je

het beste en zonder moeite kan studeren.


Punt 1 is: aandacht, zonder aandacht sla je niets op, hoef je ook niet te studeren want dat heeft totaal geen zin. Hoe kunnen we de aandacht/concentratie vasthouden?

Vooral bij pubers is de aandacht heel kort, dus het is aan te raden om nooit lang te studeren op een bepaald onderwerp. Verdeel de tijd met een kookwekker...2 keer een kwartier met tussenliggende pauze is beter dan een ½ uur achterelkaar.

Morgen moet je dit herhalen en dit is de manier om je verstand te trainen. Houd dit een week vol... daarna elke twee dagen... en zo heb je de kans dat de leerstof het in het langetermijngeheugen terechtkomt. Trouwens als je de derde dag gaat herhalen hoef je alleen maar de bladzijde te zien dan weet je het al, je hoeft dus niet alles weer door te lezen. Het kwartier dat je anders nodig had, kun je beperken tot 5 minuten.

Het is namelijk zo dat je 1e geheugen bijna niets onthoudt, alleen als je aandacht besteedt aan het onderwerp. Bijvoorbeeld als iemand op je tenen gaat staan dan heeft het je aandacht en zo moet je je dat ook voorstellen. Zes woordjes kunnen je aandacht volledig krijgen en daar heb ik ook een manier voor bedacht om het snel te leren.

Punt 2: herhalen moet gespreid plaatsvinden, minstens elke dag gedurende een week. Langer dan tien tot vijftien minuten mag je zeker niet aan één stuk op een onderwerp studeren. Zorg ervoor dat je een kookwekker gebruikt en studeer met aandacht, stel je beelden voor van de leerstof.

Rustige klassieke muziek op de achtergrond is aan te bevelen, het maakt rustig, vooral voor de puber waarvan de hersenen toch steeds pruttelen als koffie in een ouderwetse koffiepot.


De volgende dag ga je weer hetzelfde herhalen en dan de volgende dag weer…daarna één dag overslaan en de volgende dag weer herhalen, daarna eens per week en dan eens per maand. Dit kun je in een agenda organiseren.

Punt 3: Een pad gaat zich vanzelf vormen tussen de geheugens...

1e geheugen dan naar het 2e werkgeheugen en dan naar het 3e langetermijngeheugen en je vergeet het nooit meer.


Aandachtspunt

Als je begint te studeren en de volgende dag gaat uitstellen (hier later meer over)
dan is de eerste dag voor niets geweest en kun je weer van voren af aan beginnen.
Het is net als de pilletjes van de dokter, een kuur moet je afmaken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten