zaterdag 4 december 2021


Uit het boekje

1 0 0  B O E R E N, 1 0 0  V O E R E N

V O O R  P A A R D E N   E N  P O N Y ' S

ervaringen opgeschreven door

Ponyhoefsmid John Hoekman

Hoofdstuk 5

Vruchten/knollen

Wortelen

Voor alle dieren op de boerderij zijn wortelen

een van de belangrijkste opwekkende middelen


10 gr. Eiwit op 1 kg wortelen, 2 gr. Vet, 45 gr. Koolhydraten, 120 mg caroteen,50% van de droge stof bestaat uit suiker en dat alles in dat enen kleine worteltje.


Voor de duidelijkheid nog even de analyse van meneer Weender...De Weender analyse...waar bestaat ons voer uit.

Voer bestaat uit:

droge stof en water

als het water verdwijnt blijft er droge stof over

droge stof bestaat uit:

organische stof anorganische stof (=mineralen)

organische bestaat uit: 

ruw eiwit, ruw vet en koolhydraten

koolhydraten bestaat uit:

ruw celstof (cellulose) en overige koolhydraten

Overige koolhydraten bestaat uit:

suikers, zetmeel en organische zuren waarvan suikers en zetmeel de aandacht verdienen bij het voeren.


Wortelen
De praktijk: Wortel nooit in plakjes snijden (slokdarmverstopping) maar gewoon de hele wortel geven, niets aan doen. Bekijk maar eens de mond van een paard, die is langwerpig, plakjes wortel kunnen gemakkelijk achter de kiezen verdwijnen (hamsterwangen) vooral bij een slecht gebit. Kleine plakjes (b.v.kleine appeltjes) weet een paard geen raad mee zomede kan het per ongeluk doorslikken en verstopping veroorzaken.

Wortelen zijn laxerend, goed voor de spijsvertering, ze houden paarden spoelworm vrij, alhoewel hier moet je je niet veel bij voorstellen. Mineralen, chloor, zink, selenium, jodium en biotine zitten allemaal in dat kleine worteltje.

Per dag kan een volwassen paard tot 7,5 kg wortelen verdragen, daarbij moet men het ruwvoer niet vergeten dat is en blijft voermiddel nummer één. In de zomer voer ik gras (ook weer met mate) en geen wortelen.

Ik ben persoonlijk heel voorzichtig met wortelen voeren, zodra de mest maar enigszins aan de dunne of waterige kant is stop ik direct een dag of twee met wortelen voeren. De meeste vertering bij een paard vindt plaats in de darmen en als de passagesnelheid te snel gaat dan is de vertering niet optimaal. De laxerende werking vind ik een groot voordeel en met mate is wortel een uitstekend voermiddel in tegenstelling tot onze voederbieten en daar de volgende keer meer over.


Groetjes

John Hoekman

De fysieke boekjes zijn al lang uitverkocht maar je kunt me mailen hoekman17@gmail.com en dan stuur ik het E-boekje gratis op.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten